ОШ“Вук Караџић“ у Тегошници недавно је обележила 41 годину од оснивања.Историја ове школе датира још од давне 1970. године када јер почела да се реализује идеја о њеном оснивању.Најпре је отворено истурено одељење Основне школе“Доситеј Обрадовић“ у Свођу.Због непостојања школске зграде,настава је организована у приватним кућама,а порастом броја одељења,за потребе наставе и учења подизани су шатори са оскудним инвентаром и без средстава за рад.

Само годину дана касније,1971. године,саграђена је нова школска зграда,опремљена квалитетним инвентаром.Године 1975. школа постаје самостална образовно-васпитна установа под именом „Вук Караџић“.Ова школа, која носи име највећег реформатора језика и правописа у тадашњем саставу имала је истурена одељења у Јаковљеву,Добровишу,
Доњем Гару и Горњем Ораху.

Школска зграда у Г. Ораху
Школска зграда у Јездине
Школска зграда у Д. Гаре

Током свог развоја,школа је стално напредовала па је тако добила савремену ђачку кухињу,станове за просветне раднике и уређен спортски полигон. У последњих годину дана,школа је доживела значајне реконструкције,па се можемо похвалити готово перфектним изгледом.

Неповољна миграторна кретања и демографске карактеристике овог краја,утицале су да се број становника,а самим тим и ученика лагано смањивао. Данас школа спада у ред мањих сеоских школа са стабилним бројем ученика,савременом наставном опремом и потпуно стручним наставним кадром.